Håndværket

   
Håndværket med klinge & skæfte

Mit håndværk med at skabe en kniv påbegyndes altid med en skitsetegning af kniven. Jeg designer, formgiver og udøver håndværket efter to grundlæggende principper, enten:

A) 100% eget håndværk. Nogle knive skaber jeg helt fra bunden - hvor jeg selv designer, smeder og sliber klingen. Formgivningen af klingen sammentænkes med designet på skæfte og skede. Disse knive kan jeg fremstille 100% ud fra mine kunders ønsker.

B) Kniven skabes ud fra en smedet klinge. Ved disse knive tager jeg udgangspunkt i en knivklinge, der er fremstillet af nogle af de bedste knivsmede i verden. Mange af disse kinger er mønstersmedede med smukke linier og figurer. Her er mit mål, at klingen så at sige "vokser" ud af skæftet, så skæftet virker som en forlængelse af klingens linier.

 

Design og materialer til skæfte & skede

Når design og formgivning af klinge og skæfte er skabt vælger jeg derefter materialer, form og farver til skæfte og skede.
Jeg ynder at bruge nordiske træsorter - blandt andet masurbirk (særlig sort af birketræet), som giver nogle fantastiske mønstre, når det behandles med bejdse.

Jeg anvender også træ med råd, hvor forrådnelsesprocessen standses og stabiliseres med et konserveringsmiddel kaldet epoxy.
Jeg bruger indimellem eksotiske træsorter såsom ibenholdt, snakewood, zebrano med mere. Endelig kan forskellige plastmaterialer anvendes, såsom pokkawood, G10 og micarda.

Skæferne kan også laves i ben og horn. Her anvender jeg bl.a. gevirer fra kronhjort, ren, elg og bøffelhorn.


Pynt, pragt og dekoration

 


Jeg dekorerer knivene med forskellige former for pynt.

Til skæfterne bruger jeg eksempelvis ofte mammut stødtand.

Det er fantastisk sidde med materiale i hånden, der er en million år gammel!

På andre knive bruger jeg rav, sølv, bronze og andre ædle metaller og materialer. Det er kun fantasien, der sætter grænserne for materialevalg.

Derfor holder jeg så meget af at lave knive.


Forarbejdning

Så går den egentlige forarbejdning i gang. Skæftet files groft til sammen med "pynten" og klingen monteres i skæftet. Der laves evt. sølvarbejde i 924 sterling sølvplader og sølvslag loddes.
Det store arbejde er nu at få tilpasset de enkelte materialer så overgange og filespor er helt væk. Endelig poleres skæftet på en kludeskive og olieres.

Når kniven er færdig kan arbejdet med skeden gå i gang. Kniven opmåles og læderet tilskæres, så skeden passer til den enkelte kniv. Læderet sys i hånden med kunstsene tråd.
Skederne kan dekoreres på mange måder, der kan laves mønster ved at paute læderet (modellere), der kan laves beslag af sølv, messing , bronze med mere. Igen er det kun fantasien, der sætter grænsen.
Den færdige kniv slibes så den er meget skarp.

Op til 100 timers unikt håndværk

Alt i alt tager en kniv rigtig mange timer at lave - de flotteste og mest avancerede knive kan tage op til 100 arbejdstimer at fremstille.

Hver kniv er unik og det er en eksklusiv gave at få eller forære væk.

En jagt, fiske eller fritidskniv fra Jagtkniven.dk er et stykke smuk brugskunst.

     

 

Den perfekte gave til manden eller kvinden der har alt!

Husk: En kniv er ikke et våben, men et smukt og uundværligt stykke værktøj for naturelskeren.